Danmark Er Et Teologisk Uland

Eller: Da Jeg Efter En Rejse til USA Blev Bekymret På Dansk Evangelisk Luthersk Teologis Vegne.

Jeg var i Seattle for nogle uger siden. Det var mit første besøg i USA og mit første direkte møde med amerikansk teologi og kirkeliv. Og det var faktisk ret chokerende og en lille smule humbling, som man siger derovre, for mig som dansker.

Overflødighedshorn af amerikanske teologiske resurser

Anledningen til besøget var en konference om bibel-teknologi. Arrangør af konferencen var en stor amerikansk softwareudvikler, som udvikler bibelprogrammet Logos (som i al fald nogle teologistuderende og teologer vil være bekendt med). En samtale med marketingschefen for firmaet blev den første af tilbagevendende oplevelser af mindreværd på dansk teologis vegne. I Logos kan man købe teologiske resurser i et omfang, som er ret mindblowing faktisk. Eksempelvist indeholder deres Collector’s Edition over 5.000 udgivelser svarende til 1,5 millioner bogsider! Heraf næsten 1.500 bibelkommentarer. Og det er altså for en laaangt overvejende del solide teologisk konservative udgivelser.

Mange af sessionerne på konferencen handlede om, hvordan man kan gøre disse enorme tekstmængder og informationer tilgængelige og søgbare for brugerne, så alle og enhver kan dykke ned i bibelstudierne. Og apropos tilgængelighed for alle og enhver—amerikanske bogpriser er ekstremt lave: Den ny-reviderede Reformation Study Bible redigeret af R. C. Sproul koster $45 (under 300 danske kroner). Specialiserede studiebibler som denne trosforsvars-studiebibel koster godt 100 kr i paperback.

Behov for iltet blodtilførsel

Få dage efter, at jeg var kommet hjem, lancerede Det Danske Bibelselskab så under helt igennem overskuelig mediebevågenhed den første danske studiebibel nogensinde, som har uddybende kommentarer og faktabokse ved siden af den den autoriserede bibeltekst. Den koster 799,95 kr (a.k.a. spidsen af en jetjager)! Og—nu skal jeg passe på, for jeg har ikke læst den—jeg har en kraftig mistanke om, at indholdet (altså det ikke-bibelske!) er universitetsteologisk (unødvendigt) bibelkritisk og kirke-teologisk blodfattigt og kraftesløst. Suk!

Jeg er med på, at vi er et lille land med et lille sprog og at vi, der gerne vil drive teologi på sund evangelisk-luthersk grund, er en lille skare (man fristes til at henvise til 1 Kor 1,26), men kan vi ikke gøre mere? Eller rettere: skal vi ikke gøre mere, hvis vi skal redde den dansk-sprogede evangelisk-lutherske teologi fra at dø af iltmangel? Vi må arbejde for en fornyet iltet blodtilførsel i form af vidt og bredt tilgængelige friske og opdaterede teologiske resurser—skrevet i og til en dansk luthersk kontekst og kirkevirkelighed. Hvordan gør vi bedst det?

Et par forslag

 

    • Alt, der kan krybe og gå, må til lommerne! Luthersk teologi er ikke udelukkende for teologer! Lægfolk og godtfolk: kast jer over selv halsbrækkende gedigne teologiske værker. Køb (og læs) danske lutherske bøger med god teologi. Støt forlag, der udgiver teologisk opbyggelig litteratur, som eksempelvis Forlagsgruppen Lohse.1
    • Alt, der kan krybe og gå, må til tasterne! Præster og lægfolk, professorer og praktikere. Vi må studere, skrive og publicere så bogsalgene (igen!) kan bugne af resurser til gavn og opbyggelse. (Send manuskripter til kristne forlag—de får ikke flere, end at de vil tage sig tid til at læse dem grundigt!)

Andre konkrete forslag kunne være en crowdsourcet bibelkommentar, en MFDBI-studiebibel, en digitalisering og tilgængeliggørelse af årtiers bibelnoter fra Bibellæserringen eller det samme af Credo-kommentarens udsolgte bagkatalog eller Martin Luther Skrifter i Udvalg-seriens ditto.

Har du andre idéer, forslag eller tanker? Skriv en kommentar.

 

    1. Disclaimer: Jeg er engageret i det her specifikt nævnte forlag som redaktionsudvalgsmedlem.

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights