Bekymringer

Slip dem, bekymringerne! Jesus viser os, at velsignelse er bedre end velfærd.

Finansloven er i hus, milliarderne er fordelt, Danmark kan med sindsro gå december og julen i møde i forvisning om, at der endnu engang bliver råd til julegaver og julemad.

Vi har vel egentlig ikke brug for at høre Jesu ord fra Bjergprædikenen om, at vi ikke skal bekymre os for mad og klæder  – det har vi ligesom selv sørget for med velfærds-samfund, lave renter og økonomisk sikkerhed.

Dog er det ikke alle, som ser julen i møde med sindsro. Også i Danmark er der familier, hvor det er svært at få enderne til at nå sammen. Røde Kors forventer i år at uddele 12.000 julekurve til økonomisk trængte familier, ligesom mange andre velgørende organisationer og kirker deler hjælp ud i julen. Okay, så der er måske stadig nogle, som bekymrer sig for mad og tøj, og som har brug for at høre Jesus ord om bekymringer.

Tænker vi sådan, så tager vi fejl!Jesu ord om bekymringer gælder ikke kun de socialt udsatte i Danmark eller dem, der rundt omkring i verden mangler det allermest nødvendige. Hvis vi tror, at bekymringerne er størst, dér hvor man er mest fattig, så har vi taget fejl. Hvis man ser på vores rige Danmark, så har vi rigeligt med bekymringer.

Ser man ned under den polerede overflade af velstand og overflod af ressourcer, så opdager man straks, at bekymringer er der nok af. For godt nok bekymrer man sig ikke om, hvad man skal spise, men til gengæld bekymrer man sig om kvaliteten, mængden, økologien og klimaaftrykket. Nogle spiser for meget, og nogen magter slet ikke at spise.

Og hvis det ikke er maden, man bekymrer sig om, så er det tusind andre ting. Hvordan man ser ud, hvordan man skal gå klædt, hvordan man slår til, hvordan man får opfyldt sit livsprojekt, hvordan parforholdet kan lykkes, og hverdagen med arbejdsliv, børneliv og fritidsliv skal hænge sammen. Det er lige før, at man kan konstatere: jo mere velstand, jo flere bekymringer.

Derfor er Jesu ord stadig aktuelle i vores velpolstrede, velordnede velfærdfærdssamfund. Han viser os, at velsignelse er bedre end velfærd. Vi skal lægge vores bekymringer fra os. Ikke fordi vi selv har sørget for det hele, men fordi Gud vil sørge for os. Han har givet os livet, og han giver os hver ny dag. Når vi søger Ham først, så behøver vi ikke bekymre os om resten. Han vil sørge for, at vi får det, vi har brug for i dag. Det er ikke let, for vi vil helst selv sørge for det hele. Ikke mindst her i advents- og juletiden, hvor vi gerne vil nå det hele og gøre alting så godt.

Men når det lykkes at slippe bekymringerne, så velsigner Gud os i stedet med både frihed og fred. Frihed til at leve én dag ad gangen. Fred til at mærke, at lykken ikke er, at livet lykkes, men at hvile i Guds hånd.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights