Aldrig mere..?

Seksuelt misbrug af udsatte (!) børn igennem flere årtier. På et missionsk børnehjem. Så kvalmende. Så tragisk. Så træls. Det må ikke ske igen!

Det er barsk læsning at komme igennem Peter Øvigs nye bog ”Dem der ikke tier”, der handler om seksuelt misbrug af børn på børnehjem i Danmark.

Ét af stederne er LM’s tidligere børnehjem Solgården i Tarm.

Det skulle have været så godt, et hjem bygget på Guds ord og hjertevarme. Men det var det ikke. Forstanderen gennem 27 år misbrugte anslået op mod 100 børn, mens de var i hjemmets varetægt.

Og ikke nok med det: Alle advarsler og forsøg på at afdække forholdene blev afvist, bremset, dysset ned.

Peter Øvig afdækker ikke blot misbrug på Solgården, men også andre institutioner, og bogen giver ikke anledning til særligt at pege fingre ad ”de missionske”.

Alligevel må det efterlade enhver missionsmand eller -kvinde med en særlig lede, sorg og eftertanke, at misbruget kunne foregå på et kristent børnehjem. Og ikke mindst at det blev tiet ihjel i flere årtier.

Hvis der om muligt er noget opløftende i denne sag, så er det, at nogle ofre holdt fast i deres historie, og at det lykkedes dem at blive hørt og troet.

I Solgårdens tilfælde kom historien første gang frem i 2006, og det er glædeligt at læse i Øvigs bog, hvordan LM’s daværende generalsekretær Jens Ole Christensen og landssekretær Birger Daniel Pedersen gik ind i sagen og tilbød hjælp til ofrene. Og da Øvig for få år siden henvender sig, viser Jens Ole og Birger åbenhed og giver adgang til arkiverne så vidt muligt.

Aldrig mere?

Kristne ved – om nogen – at kristne er som folk flest. Derfor er det også uendelig vigtigt, at vi aldrig nogensinde siger: ”det kan ikke ske hos os”. Historien viser, at det kan det.

I ELN udgav vi i 2020 papiret Det gode samvær i kirkens børne- og ungdomsarbejde, der handler om forebyggelse af seksuelle overgreb og krænkelser.

Et papir gør ingen forskel. Det gør mennesker! Mennesker, der tager deres ansvar alvorligt.

Derfor vil jeg lavpraktisk opfordre til at bruge papiret som et redskab til at se på, hvordan man f.eks. i menigheder kan forbygge overgreb.

Hvor der er mennesker, er der syndere. Derfor skal vi stå sammen om åbenhed, lydhørhed og mod til at handle.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

ELN søger ny landsleder. Måske noget for dig, der er netværker, organisator og kommunikator..?

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights