Danskere ser 3,5 times fjernsyn hver dag!

Danskere ser 3,5 times fjernsyn hver dag!

Oveni kommer mobil- og computerforbrug.

Måske er det både vanvittigt og fuldt forståeligt.

Vanvittigt, fordi… tja, siger det ikke sig selv? Så megen liv og næstekærlighed er sat på pause. Så mange samtaler, grin, spil, hygge, bøn, håndterede konflikter, småprojekter, syslen, læsning, skriblerier, musik og hverdagskunst, gåture, uformelle besøg og impulsivitet i hverdagen er overtaget af den automatiske griben ud efter fjernbetjeningen. 3 1/2 time hver dag – det er jo til at tude over! Læg dertil mobil- og pc-forbrug, så bliver det ren galimathias.

Fuldt forståeligt er det også, fordi dagligdagen i vores samfund er accelereret så højt op i tempo, at almindelig søvn og mad måske ikke altid er tilstrækkeligt til at lade op. Måske er det faktisk en konsekvens af accelerationen, at mange ligefrem føler sig nødsaget til at stene foran skærmen, fordi vi bliver mentalt trætte, flere timer før kroppen bliver det?

Nu vil nogen måske indvende, at der jo også findes megen god, berigende og fællesskabsdannende fjernsynskiggeri. Deri er jeg fuldstændig enig. Måske kunne man endda tale for en hel times fjernsyn hver eneste dag, fordi det giver så meget godt. Men mon ikke mange også ville være enige med mig i, at fjernsynet ikke fortjener mere end 1/16 af vores vågne liv? Plus mobil og pc.

Indrømmet, jeg mangler måske taleret om emnet. Jeg ejer intet fjernsyn og streamer kun engang imellem. Hykle skal jeg heller ikke, for når jeg selv bruger radio, telefon og pc, er det desværre langtfra altid kvalitetstid. Jeg ved også, at der er kulturelle rigdomme, jeg selv og mine børn er gået glip af. Men når folk omkring mig spørger, “Jamen, hvad laver I så om aftenen?”, får jeg gåsehud. Har danskerne virkelig glemt alt det gode og afslappende, man kan lave i stedet for at se fjernsyn?

Der kan være gode grunde til kiggeriet. Men var det værd at overveje en times fjernsyn/streaming dagligt? Eventuelt finjustere dagligdagens tempo? Måske kunne selve begrænsningen endda tilføje energi til… lidt ekstra liv og næstekærlighed?

(Tal er hentet fra rapporten Medieudviklingen 2020,  https://www.dr.dk/om-dr/fakta-om-dr/medieforskning )

Rulletekst: Jamen, hvad laver vi så om aftenen? Blandt andet de ting, som nævnes øverst i indlægget; samtaler, grin, småprojekter, musik, læsning osv.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

ELN søger ny landsleder. Måske noget for dig, der er netværker, organisator og kommunikator..?

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights