3 ting kirken kan lære af Zelenskyjs lederskab

Ukraines præsident er blevet den vestlige verdens mest feterede leder. Hvad kan vi lære?

1) Vær tæt på dem, du leder

Fra krigens start smed Zelenskyj habitten og trak i militærfarver. Hver dag har han kommunikeret direkte til befolkningen og han har været så mange gange ved fronten, at det får hans modstykke, machomanden Putin, til at ligne en kujon. Han er tæt på befolkningen og deler deres vilkår.

Det er effektiv ledelse at være tæt på dem, man leder. I lederskab er der en naturlig distance, fordi lederen kan træffe beslutninger med konsekvenser for andre, og derfor er det vigtigt, at lederen ikke også opleves fysisk eller mentalt distanceret. En leder, der flytter ud af sin komfortzone og rykker tæt på dem, hun/han leder, får flere facetter i sit lederskab og større taleret, fordi de ledte kan se, at lederen er i nær kontakt med deres vilkår. Undersøgelser viser endda, at lederen selv har større glæde i sit arbejde, når hun/han rykker fysisk tæt på, så det er en win-win – selvom det også kan kræve afsavn.

2) Bed om hjælp

Zelenskyj er dygtig til at pleje sit netværk og bede om hjælp. Han har fra start kendt sine begrænsninger, og han er ikke bleg for at bruge sit internationale netværk. Igen står han i modsætning til Putin, som ad åre har omgivet sig med eftersnakkere, der ikke turde sige, at det var en dårlig idé at invadere Ukraine.

En dygtig leder plejer nemlig sit netværk og spiller folk omkring sig gode i erkendelse af, at et dygtigt hold kan nå langt længere, både i tid og rækkevidde, end en stærk individualist. Jesus selv behøvede ikke hjælp, men valgte alligevel et hold på 12 og oplærte dem. Hvor meget mere skulle vi så ikke også arbejde i fællesskab?

3) Tydelig kommunikation

Zelenskyj har talegaverne i orden, og hans kommunikation er præget af tydelighed og anerkendelse. Han indgyder befolkningen mod, og de virker til at vide, hvor de har ham. Det samme gælder USA og Europa, som han dristigt både takker og udfordrer, hver gang han henvender sig.

En leder opnår nemlig meget med sine ord – både positivt og negativt. Ved både at være strategisk og tydelig, med et tilpas omfang af gennemsigtighed, kan lederen vise vej, være proaktiv i forhold til konflikter og arbejde hen imod de positive resultater. Hvis du så ovenikøbet også er fysisk tæt på dem, du leder, og beder om hjælp, kan du hvile lidt i, at de også ser mange andre facetter af dit lederskab end det, du siger.

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Sognekirkekonference 24. maj i Kolding. Fokus på håb. For alle med hjerte for folkekirkens muligheder!

Verified by MonsterInsights