Kæmpe ressource til familier. Og andre

Birgitte Kjær har skrevet to andagtsbøger, som graver dybt og søger højt. Her er masser af stof til tanke, tro og samtale.

”Vores allervigtigste oplæringssted er hjemme. Vi skal prioritere tid til Gud og give ham plads.”

Ordene kommer uden tvivl fra hjertet – og med mild fasthed fra Birgitte Kjær. For der er ingen vej uden om, satsningen på trosoplæring er forældrenes ansvar. Og Birgitte Kjær har gjort sit til, at det kan lykkes.

Gennem ikke færre end 425 andagter tager hun læserne med på opdagelse i troens landskab. Både ud i krogene og op på udsigtspunkterne, hvor man får overblik og ser sammenhæng.

Andagterne er fordelt på to bøger. Den ene er Grav dybt – 298 andagter for børn og voksne om næsten alt mellem himmel og jord, den anden er Søg højt – 127 andagter for børn og voksne til årets højtider og særlige dage.

Mange kroge til mange typer

Hver andagt er foruden læsestykket tilføjet superkorte refleksionsspørgsmål og en kort bøn. Desuden er hvert af de 66 kapitler åbnet med et billede af et kunstværk, gammelt eller nyt, med en lille forklarende tekst, der åbner for at gå på opdagelse i billedet, og der er to forslag til salmer eller sange.

Det betyder, at der er mange kroge, som kan fange forskellige typer og temperamenter. Og det er netop meningen. Det er også muligt at springe rundt i temaerne, og refleksionsspørgsmålene er sat med en lidt lysere farve, så de ikke fremstår som obligatoriske, men kan bruges, hvis man føler det naturligt.

Også emnerne spænder overvældende vidt. Troens kerneområder, skabelse, synd, frelse, fortabelse, tilgivelse, opstandelse, tillid til Bibelen med meget mere står centralt, men forfatteren viger ikke uden om emner som det onde, vrede, krig og sex. Alt sammen i øjenhøjde med læsere anno 2022.

Birgitte Kjær ler lidt i telefonen, da hun kommenterer:

”Ja, jeg har nok snydt lidt på vægten. Noget er ikke en traditionel andagt, og så får læserne i stedet lige lidt undervisning om bibelsyn, sex eller apologetik.”

Forelsket i katekismen

Ideen til de mange andagter blev født, da Birgitte Kjær i 2017 som lærer fik udfordringen at blive klasselærer i en 1. klasse. Med udfordringen fulgte nemlig også udsigten til at skulle holde tre andagter om ugen.

”Jeg tænkte, hvad skal jeg dog bruge af materiale til at holde tre andagter om ugen i 40 uger… Og tanken opstod: Jeg skriver dem selv!”

Det havde hun prøvet før, idet hun skrev en familieandagtsbog, da hendes egne børn var små. Og så havde hun en inspirationskilde, som har skabt retning, dybe, bredde og helhed:

”I mange år har jeg nok været forelsket i Luthers Lille Katekismus – eller jeg skulle måske snarere sige, at jeg værdsætter dens geniale struktur og den meget ligefremme fremstilling af kristent trosliv og trospraksis. Katekismen taler fuldstændig uproblematisk og forståeligt om, hvordan vi skal tro og leve, og den bekymrer sig ikke om, hvorvidt der nu er tale om lovens første, anden eller tredje brug. Luther har ikke brug for hele tiden at få helheden med. Det er der noget meget befriende i,” siger Birgitte Kjær.

Grav dybt og Søg højt er da også tematisk bygget op om de ti bud, trosbekendelsens tre dele, fadervor, Bibelen, dåben og nadveren – som katekismen.

”Man kan sagtens skrive 100 andagter, men hvordan giver man et helhedsbillede. Det har været et vigtigt spørgsmål, og det har været min største udfordring at opbygge bøgerne, så andagterne både kan læses fortløbende og sådan, at temaerne og strukturen bliver tydelig. Fra begyndelsen havde jeg sådan en håndbogstanke, og den har jeg gerne ville holde fast i, og derfor er en af de vigtigste sider måske oversigterne bagest i bøgerne, hvor andagterne er listet op under temaer,” fortæller Birgitte Kjær.

Ud i hjørnerne

Andagterne taler tydeligt om den kristne tros kernespørgsmål, men hendes anliggende er også at komme rundt i hjørnerne – og nogle gange også at tage fat på det svære, det skønne og det mystiske ved kristentroen.

”Jeg ville gerne skrive til familien, men det bliver nemt sådan med andagter, at ’det har vi hørt…’ Når alting bliver for kontrollerbart, taber vi interessen. Jeg ville gerne udvide perspektivet, så man kommer rundt i troens hjørner, og jeg ville gerne åbne for det, vi ikke bare lige kan få hold på. Åbne for, at vi ikke bare kan sætte Gud og troen på formler,” siger Birgitte Kjær.

Hun peger også på, at selv om andagterne er nøje i overensstemmelse med klassisk, luthersk kristendom, så er der også lagt op til samtale og forståelse for, at nogle emner kan kristne se forskelligt på.

Andagtsliver fortjener skønhed og kvalitet

De to andagtsbøger er ikke blot indholdsrige. De er tillige meget smukke. Jørn Henrik Olsen har malet forsidebilleder særskilt til bøgerne. Udstyret inden i bøgerne er pædagogisk anlagt med en farve til hvert tema, overskuelig indholdsfortegnelse og temaoversigt. Dertil kommer små vignetter og stor omhu med boghåndværket.

”Ja, det er sådan en gave, at forlaget har fået så smukke bøger ud af det. Det er sådan et godt signal. Der er en glæde og en kvalitet i det at være sammen om troen. Det er, hvad jeg drømte om. Andagtslivet fortjener den skønhed og kvalitet, som bøgerne oser af,” siger forfatteren.

For mange andre end familier

Den første andagtsbog Grav dybt udkom i slutningen af 2021, mens Søg højt udkom i marts. Begge bøger er blevet meget vel modtaget – og ikke blot af familier.

Birgitte Kjær har fået mange tilkendegivelser om, at bøgerne med glæde bliver brugt af andre. Hun nævner f.eks. en pensioneret teologiprofessor og et par uden børn, som gennem bøgerne fik begyndt en åndelig samtale. Og så er der familien med børn på 8, 15 og 18 år, som oplever, at de ikke behøver veksle mellem bøger, for Grav dybt kan faktisk samle dem på tværs af alder.

Bøgerne egner sig i øvrigt også fortrinligt til brug i grupper af børn eller familier i kirker, organisationer og på kristne friskoler.

Grav dybt – 298 andagter for børn og voksne om næsten alt mellem himmel og jord. Udgivet af Lohse, LogosMedia og ELM-forlag. Bogen koster 349,95 kr. og kan købes på Forlagsgruppen Lohse.

Søg højt – 127 andagter for børn og voksne til årets højtider og mærkeage. Udgivet af Lohse, LogosMedia og ELM-forlag. Bogen koster 249,95 kr. og kan købes på Forlagsgruppen Lohse.

Frem til 1. juni kan begge bøger fås for en samlet pris på 500 kr.

OM FORFATTEREN

Birgitte Kjær (f. 1957) er uddannet lærer og cand.philol. i kristendomskundskab/religion. Hun har bl.a. arbejdet som lærer, som konsulent i Foreningen af Kristne Friskoler, FKF, som sognemedhjælper i Emdrup Kirke, i en projektstilling på Dansk Bibel-Institut.

Birgitte Kjær har desuden engageret sig i en lang række pædagogiske projekter, bl.a. udvikling af en bibellæseplan for teenagere, undervisningsmateriale for konfirmander og udvikling af læreplan i kristendomskundskab på kristne friskoler.

Som frivillig har hun lang erfaring i klub- og lejrarbejde for børn, juniorer og teenagere.

 

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights