Jesus er historisk opstået

Påsken nærmer sig og med den sikkert flere fantasifulde bortforklaringer af Jesu legemelige opstandelse.

“Det er intet mindre end katastrofalt, hvis der i kirken lyder en forkyndelse, der sætter spørgsmålstegn ved Jesu legemlige opstandelse fra de døde. Hvis ikke Jesus er opstået fra de døde, og hvis Jesu knogler fortsat ligger i en grav i Jerusalem, er påskebudskabet snyd og bedrag.”, skriver professor dr. Teol Peter V. Legarth på Menighedsfakultetets blog. Vi bringer her uddrag af blogindlægget, som kan læses i sin helhed her.

Nye såkaldte opdagelser hvert år

Vi nærmer os påsken, og hvis det går, som det plejer, bliver vi i dagspressen præsenteret for nye ”opsigtsvækkende” tekster eller arkæologiske fund. Fælles for disse ”opdagelser” er det gerne, at de på den ene eller den anden måde problematiserer påskens budskab. Da Judas-evangeliet blev præsenteret, hed det sig, at præsterne måtte hjem for at skrive deres påskeprædikener om, for billedet af Judas i Ny Testamente skulle efter sigende være uden hold i virkeligheden. Men nyheden døde hurtigt ud. Hvordan skulle man sætte sin lid til en tendentiøs tekst, der var yngre end de ældste håndskrifter til Ny Testamente?

Hvad mon vi i år skal præsenteres for i ugerne op til påske? I USA er der den 25. marts udkommet en bog, skrevet af den kendte ekseget Bart Ehrman. Efter sigende rummer bogen den påstand, at Jesus ikke blev begravet – det gjorde man ikke med korsfæstede; derfor var graven heller ikke tom! Josef af Arimatea skal være en fiktiv person. Han optræder jo ikke i den ældste tradition i 1 Kor 15,3-5. Jesu opstandelse skal ikke have fundet sted, men fortællingen herom skyldes to parallelle visioner hos Peter og Paulus.

Men betyder alle disse ”opdagelser” noget ?

Til det må vi svare, at frelse ifølge Ny Testamente også er frelseshistorie. Hvis ikke der en frelseshistorie, er der heller ingen frelse. Johannes siger, at Ordet blev kød og tog bolig iblandt os (Joh 1,14). Han siger ikke, at Ordet blev en fortælling eller en god historie, som vi kan hente livsvisdom i. Evangeliet kan ifølge Johannes ikke forkyndes på basis af en myte eller en legende. Et eventyr – f.eks. af H.C. Andersen – kan vi lære meget af, men et eventyr kan ikke bære et menneske i mødet med synden og døden og djævlen.

Graven er tom

Det er intet mindre end katastrofalt, hvis der i kirken lyder en forkyndelse, der sætter spørgsmålstegn ved Jesu legemlige opstandelse fra de døde. Hvis ikke Jesus er opstået fra de døde, og hvis Jesu knogler fortsat ligger i en grav i Jerusalem, er påskebudskabet snyd og bedrag. Så udvikler påskeforkyndelsen sig til nogle almene betragtninger om at få mod på livet. Men præsterne er ikke sat til at holde skåltaler med dybsindig livsvisdom; de har til opgave at proklamere, at Jesus er opstået fra de døde. Graven er tom, og Jesus lever.

Skriv en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Verified by MonsterInsights